Tonsillotomi (delvis fjernelse / reduktion af mandler)

Delvis fjernelse af mandler foretages typisk, når problemet simpelthen skyldes, at mandlerne fylder for meget. Det ses f. eks. hos børn, som har vanskeligt ved at synke og derfor spiser utilstrækkeligt, snorker eller holder pauser i vejrtrækningen om natten. Indgrebet medfører kun minimale risici og gener og foretages derfor på børn helt ned til to år.

Reduktion af mandler ­- hvorfor?

Man reducerer mandlernes størrelse for at skabe bedre plads i svælget. Herved reduceres risikoen for fejlsynkning og for at få maden galt i halsen, ligesom snorken og natlige vejrtrækningspauser begrænses.
Det er lægen der afgør, om der er behov for reduktion af mandlerne.

Reduktion af mandlerne – hvordan?

Fasteregler:
1: Der må ikke spises 6 timer før operationen.
2: Der må drikkes tynde klare væsker indtil 2 timer før operationen: vand og saft. Der må ikke drikkes mælk eller juice.

Bedøvelse:

Fjernelse af mandlerne kræver en kortvarig fuld bedøvelse. Der anvendes kun inhalationsnarkose. Der bliver ikke anlagt nåle/venflon. Af hensyn til barnet, bliver narkosen indledt hurtigt, og det forventes, at barnet så vidt muligt er forberedt på dette af forældrene.

Reduktion af mandlerne – på selve dagen:

Barnet skal være ledsaget af to voksne på operationsdagen. Der må ikke være andre børn med.
Ved ankomst til klinikken bedes I sørge for at barnet kommer på toilettet, med mindre det har ble på. Overtøj og sko tages af barnet.
Pårørende følger med ind på operationsstuen og bliver der til barnet sover. Selve operationen varer ca. 20-30 minutter.

Efter operationen løftes barnet på opvågningen, og pårørende kaldes ind til barnet, mens det vågner. Barnet skal ligge uforstyrret, indtil det begynder at vågne. Opvågningspersonale vil holde øje med barnet. Barnet kan godt vågne med smerte efter operationen.
Lægen orienterer om indgrebet og forløbet og undersøger barnet inden hjemsendelse.

Medicin og smertestillende:

På operationsdagen tages barnets eventuelle vanlige medicin, senest 2 timer før indgrebet sammen med paracetamol og Voltaren ifølge smerteplan udleveret i klinikken.
Der skal være smertestillende (panodil) i hjemmet efter operation.

Efter operationen:

Barnet må efter reduktion af mandlerne kun spise kold blød kost og drikke kolde drikke de første 3 døgn efter operationen. Derefter kan der spises og drikkes frit.

Komplikation til operationen:

Komplikationer ved operationen er primært blødning. Risiko for blødning er størst det første døgn. Hvis barnets spyt er med friskt blod, skal hun/han sættes op og gives isterninger. Standser blødningen herved, kan man se an. Bløder det fortsat, eller kaster barnet gammelt sort blod op, skal man straks kontakte 1813 eller skadestue.

Kontrol:

Vi anbefaler, at barnet holdes hjemme en uge efter operationen. Dagen efter operationen, kontakter vi jer per telefon for at høre, hvordan det går.
3-4 uger efter er der kontrol i klinikken.

Er man i tvivl – kontakt klinikken eller 1813!

Ting du må spise efter operationen

 • Is

 • Milkshake / Soyamilkshake

 • Kølig kartoffelmos (først en uge efter operationen)

 • Banan Smoothie (uden for meget frugtsyre)

 • Kolde drikke uden brus

Hvordan forgår operationen?

En tonsillektomi, som er fjernelse af mandlerne, er en almindelig procedure, som udføres af øre-næse-hals-læger. Før operationen vil lægen vejlede dig i, hvordan du skal forberede dig, og hvad du kan forvente efter operationen.

Før operationen:

 • Før operationen vil lægen sandsynligvis råde dig til at faste i mindst 6 timer før indgrebet for at undgå opkastning og aspirering under anæstesi.
 • Du skal også undgå at tage aspirin eller blodfortyndende medicin, da det kan øge risikoen for blødning under operationen.
 • Det er vigtigt at følge lægens instruktioner nøje og stille eventuelle spørgsmål, du måtte have, inden operationen.

Under operationen:

 • Tonsillektomi udføres normalt under fuld anæstesi, hvilket betyder, at du vil være bevidstløs under hele proceduren.
 • Lægen vil bruge en skalpel, en elektrode eller en laser til at fjerne mandlerne fra halsen. Operationen varer normalt mellem 30 minutter og en time.

Efter operationen:

 • Efter operationen vil du sandsynligvis opleve smerter og ubehag i halsen i flere dage eller uger. Din læge vil ordinere smertestillende medicin for at hjælpe med at lindre smerterne.
 • Det er også almindeligt at have svært ved at spise og drikke i de første par dage efter operationen, så du kan muligvis kun spise blød mad og drikke væsker i en periode.
 • Du kan også opleve at have en hævet tunge eller en stemmeændring efter operationen.
 • Din læge vil sandsynligvis give dig instruktioner om, hvordan du kan tage sig af dig selv efter operationen, herunder hvordan du skal rense din mund og undgå aktiviteter, der kan øge risikoen for blødning.

Generelt set er tonsillektomi en sikker og rutinemæssig operation, men som med enhver kirurgisk procedure, er der altid risici, såsom blødning, infektion eller reaktion på anæstesi. Det er vigtigt at følge alle instruktioner fra din læge og rapportere eventuelle bekymringer eller komplikationer så hurtigt som muligt.

  OM KLINIKKEN

  ÅBNINGSTIDER

Mandag 08:00 – 11:00
13:00 – 14:00
Tirsdag 08:00 – 11:00
13:00 – 14:00
Onsdag 09:00 – 10:30
14:00 – 16.00
Torsdag 08:00 – 11:00
13:00 – 14:00
Fredag 08:00 – 11:00
Weekend LUKKET
Icon

OM OS

Vi er her for at få dig til at føle dig velkommen og sørge for at hjælpe dig igennem dit forløb eller aftale med lægen. Vi glæder os til at møde dig.

ANN-LOUISE
ANN-LOUISEØre, Næse og Halslæge
Ann-Louise er klinikkens faste øre-, næse- og halslæge.
CHRISTINA
CHRISTINASekretær
Christina er klinikken sekretær og hjælper også ved andre klinikopgaver.
Icon

UDTALELSER

Herunder kan du se vores patienters udtalelser. Har du selv en oplevelse du vil dele med os? Så send den gerne på mail, via vores kontaktside.

Avatar 3

Ann-Louise er både meget sød og professionel – også når ens barn er lidt nervøs for behandlingen, så klarede hun den helt perfekt og hermed de varmeste anbefalinger.

MARIE & JANE
Avatar 2

Tak for endnu en behagelig oplevelse. Jeg er så glad for at jeg kan trække vejret igennem næsen normalt igen efter min operation. Jeg er så taknemmelig.

KRISTINA ERIKSEN
Avatar

Vi var meget tilfredse med både klinikkens håndtering af vores situation da Marie forinden havde slemme smerter. Men alle var så søde og lægen fik løst hendes øreproblem. Tak!

MARIE LOUISE

MELD AFBUD

Kan du ikke nå din aftale eller er du blevet forhindret og er i god tid, så kan du melde afbud ved at udfylde nedenstående formular eller ved at ringe til os.